Les xerrades del we exist tour project estan pensades per ser un espai participatiu i informal, on comparteixen les seves experiències persones que han viscut de prop la realitat de la emigració i de les persones refugiades, des d'una visió humanista i respectuosa, allunyada de tot sensacionalisme. Immigrants i gent refugiada, activistes socials i culturals, voluntaris d’ajuda humanitària…
És per això que la gent que assisteix a les xerrades acostuma a respondre d'una manera especialment entusiasta i plena d’interès per conèixer més sobre el tema, agraïda de poder apropar-se a una realitat en general ocultada i tergiversada pels mitjans de comunicació i la clase política.
La gent participant depèn de la ciutat on es faci l’esdeveniment, doncs sempre es treballa amb persones i entitats locals de la zona, sobretot quan son persones migrades. Per altra banda, hi ha participants més o menys fixes a certs territoris, com ara Andreu Rul·lan, un dels habituals en els esdeveniments fets als països catalans; capità de vaixell que ha dirigit les operacions de rescat a bord de l’Astral (2016) i Open Arms (2017), actualment treballa a l’equip de salvament marítim amb base a Barcelona. La seva participació acostuma a estar enfocada a parlar de les causes del fenomen, les injustícies associades i el paper que té -i el que potser hauria de tenir, o no tenir- occident en tot això, tot això des de la seva experiència i les impactants situacions que ha viscut en tot aquests anys d’activisme.
Un altre habitual és Lucian Segura, director del documental “We Exist”, peça que es veu abans de la xerrada. Ell aporta el seu testimoni sobre totes les persones que va conèixer i tot el que va veure mentres filmava les imatges a fronteres, camps de refugiats, guetos i zones conflictives de països com Líban, Grècia, Jordània, Turquia, Mali, Espanya, Marroc, França, Senegal o Etiòpia. El seu viatge va ser, d’alguna manera, el viatge que proposa fer el seu documental a totes les persones que el veuen: conèixer la realitat de primera mà, a través de la gent que la viu, sense intermediaris.
La suma de tots els testimonis ofereix doncs una visió més o menys general del context i més o menys concreta de les causes, però sempre d’una manera humana, directa i honesta. Aquesta és la seva força, donar a conèixer la realitat des de l'experiència real de persones reals.
Per donar una idea del que es parla, aquí es llista els temes que tracta Andreu Rul·lan a la seva intervenció:
- Crisis migratòria Siriana
naufragis, victimes infantils, bloqueig del treball humanitari i acords EU/Turquia
- Libia
El Mediterrani Central, el vaixell Astral, la permeabilització de la frontera Magrebí, violacions massives de drets humans, desinformació, víctimes desconegudes, moviments migratoris europeus fugint de la fam
- Colonialisme, l’origen de tot plegat
- Alguns exemples
R.D. del Congo, Costa de Marfil, Nigeria, Níger, Siria, Afganistàn, etc
- Guerra Irak i Primavera Àrab
- Conclusions
Trencar prejudicis i paternalisme eurocèntrics; deixem de parlar de filantropia/ONG’s i parlem de Justícia; les persones migrants no venen a la nostra realitat sinó que fugen de la seva (fam i violència); Àfrica necessita Llibertat, Pau i Sobirania